פוסט שני בסדרה
סטרס, אז מה אפשר לעשות?
תזונה
הקפידו על תזונה מאוזנת, ארוחות מסודרות,
מבלי לדלג עליהן. אכלו לאט ובנחת מבלי להתעסק בעבודה, טלפונים, טלויזיה.
דוגמה למנה מרגיעה- דייסת קוואקר&אגוזים וחמוציות ללא סוכר.
שיבולת שועל עשירה בויטמיני B, התומכים במערכת העצבית.
הורידו מזונות "ריקים" ומתועשים-קמח לבן, סוכר לבן...ניטריטים וניטרטים (שיש למשל בנקניקים)
הקפידו לאכול ירקות צבעוניים ומגוונים ואת הפירות איכלו בהגבלה ורחוק מהארוחה.
הדרך הכי טובה לדעת אם מזון מתאים ומרגיע עבורכם זה פשוט להקשיב, אוכל אמור לגרום לנינוחות בבטן, אם אחרי ארוחה יש תחושה של כובד, נפיחות, עייפות, יכול להיות שמשהו שם פחות מתאים למערכת העיכול שלכם.
תוספי תזונה לטיפול בלחץ:
לחץ מתמשך עלול להביא עימו מצב של חסרים בויטמינים ומינרלים רבים אשר להם זקוק הגוף. לכן, חשוב מאוד להשלים חוסרים במידת הצורך.
אומגה 3 - חומצות שומן חיוניות חשובות ביותר לתפקוד ותקינות מערכת העצבים ולמניעת תהליכים דלקתיים.
ויטמיני B (ויטמין B1, ויטמין B2, ויטמין B3, ויטמין B6, ויטמין B12) - ויטמיני B חיוניים בתהליך הייצור של מוליכים עצביים ובתהליכים רבים של חילוף חומרים בגוף. הערה: ויטמינים מקבוצת B פועלים טוב יותר יחדיו. במקרה של חוסר בויטמין מסוים נהוג לקחת תוסף של הויטמין החסר יחד עם תוסף של קומפלקס ויטמני B. בדרך זו לא יווצר מחסור יחסי של אף ויטמין מהקבוצה.
מגנזיום – מינרל אשר מסייע להרפיית שרירים חלקים, שומר על תקינות מערכת העצבים ובעל השפעה מרגיעה.
עדיף ליטול מגנזיום מסוג ציטראט או אספרטאט. במידה ונוטלים תוסף מגנזיום, יש לשקול נטילת תוסף סידן משום שמינרלים אלו עובדים יחד. היחס המומלץ הוא 1:2 לטובת הסידן
נוגדי חמצון - נוגדי חמצון כגון: ויטמין C, ויטמין E, סלניום, קו אנזים Q10, ביופלבונואידים (קוורצטין, פיקנוגנול וכד') ועוד מסייעים בנטרול רדיקלים חופשיים בגוף ומפחיתים את החמצון המוגבר הנגרם עקב לחץ.
מולטי ויטמין / מינרל - לחץ עלולים לגרום לניצול מוגבר של ויטמינים ומינרלים ואף לחוסר בהם. תוסף של ויטמינים ומינרלים חיוני לאספקת חסרים תזונתיים, לחיזוק ולשמירה על תפקוד תקין של מערכות הגוף.
צמחי מרפא לטיפול בלחץ:
עיקר הטיפול במצבי לחץ נעשה על ידי צמחי מרפא אדפטוגניים ומרגיעים. צמחי המרפא האדפטוגניים נקראים כך משום יכולתם לעזור לגוף להסתגל (to adapt) למצבי לחץ. צמחי מרפא אלו מכילים ברובם רכיבים פעילים הדומים במבנם להורמוני בלוטת יותרת הכליה.
קיימים כ-15 צמחי מרפא המוגדרים כאדפטוגנים והבחירה במי מהם להשתמש תלויה באופיו, מזגו ובעיותיו הרפואיות של המטופל. כך למשל יש את פטריית הריישי (Ganoderma lucidum), אשר משמשת לאיזון מערכת החיסון במצבי אלרגיה וטיפול בתסמונת מטאבולית הכוללת יתר לחץ דם ורמות גבוהות של כולסטרול וסוכר.
ספלילה (Centella asiatica) הוא אדפטוגן נוסף, המשמש לשיפור התפקוד הקוגניטיבי ולטיפול בחרדה כמו גם לשיקום פציעות, כיבים וצלקות.
ויתניה משכרת (Withania somnifera) היא צמח אדפטוגני בעל איכות מרגיעה ומחזקת, המסייעת בשיפור התמודדות הגוף עם גורמי עקה ועם ההשפעות הגופניות והנפשיות המתמשכות של דחק כרוני, החל מחרדה והפרעות שינה, דרך ירידה קוגניטיבית וירידה חיסונית וכלה בהשמנה, תסמונת מטבולית וסרטן.
רודיולה (Rhodiola rosea), אשר משמש לטיפול בבעיות כמו דיכאון, בעיות קשב וריכוז וחוסר חשק מיני.
ג'ינסנג קוריאני (Panax ginseng) המשמש לחיזוק גופני, ויסות חיסוני, שיפור תפקוד קוגניטיבי ולטיפול בדיכאון, אין אונות ואי פיריון הגבר, סוכרת, מחלות לב וסרטן. ג'ינסנג אמריקאי (Panax quinquefolius) מפחית את הנזק הנגרם לשרירים במהלך פעילות גופנית, משפר את עמידות הגוף מפני זיהומים, משפר את הזיכרון ואת כושר הלמידה ומשמר תפקודים עצביים, מפחית תשישות במהלך הטיפול הקונבנציונלי בסרטן, ומשמש לטיפול בבעיות כמו סוכרת והפרעות במשק שומני הדם, יתר לחץ דם, ותופעות גיל המעבר בנשים.
שכיזנדרה (Schisandra chinensis) פועל כמו "חיסון אדפטוגני", על ידי עירור קל של מערכת העקה של הגוף ועל ידי כך- הפחתה בעייפות, שיפור בכוח השרירים ובסיבולת הגופנית, ושיפור בתפקוד הסנסומוטורי ובכושר העבודה הפיסי והמנטלי לאורך זמן.
עוד צמחים מוכרים: קמומיל, טיליה, ורבנה, פסיפלורה, לואיזה, מליסה, היפריקום ולריאן ועוד...
דרכי שימוש:
חליטה/ מרתח/ טינקטורה/ כמוסות
שמנים אתריים לטיפול בלחץ:
לטיפול בלחץ נפשי, ניתן להשתמש בשמנים אתריים המסייעים להרגעה, חיזוק ואיזון של מערכת העצבים וכן כאלו המשפרים פעילות מנטאלית ורגשית.
שמנים מרגיעים, למשל לבנדר , ארז אטלס, ורדים , ילנג ילנג , לבונה, יסמין , מיורן, מליסה, מרווה בהירה , סנדלווד ותפוז.
שמנים אתריים מחזקי מערכת העצבים כגון ארז אטלס, לבונה, יסמין, נרולי, קמומיל רומאי, ילנג ילנג, וטיבר, תפוז מר.
שמנים המחזקים בלוטת האדרנל, למשל גרניום או ג'ינג'ר .
שמנים מרגיעי חרדה, כגון נרולי, מיורן , לבונה, יסמין , פטשולי וילנג ילנג .
שמנים נוגדי דיכאון, למשל קמומיל רומאי , מרווה בהירה , לבונה , יסמין , לבנדר או נרולי.
דרכי שימוש:
מריחה על גבי העור (עם שמן בסיס)/ מבער/ מכשיר אדים.
בפוסט השלישי והאחרון אספר לכם על דרכים נוספות להפחית סטרס-
תרגול נשימות ויוגה.
ועד אז, אשמח לענות על כל שאלה
להתאמה אישית של תוכנית נטורופתית המורכבת מתזונה, צמחי מרפא ותוספים, ניתן לתאם - מפגש זום או פרונטלי.
השאירו פרטים ואחזור אליכם עם כל הפרטים.